Het  Ritueelvan de oude volkeren

Hoe lang de vuurloop precies bestaat, weten we niet, wel dat het een ritueel is dat al duizenden jaren uitgevoerd wordt. We vinden de vuurloop terug in Polynesië, Tibet, Afrika, Hawaii, Australië en in Noord- en Zuid-Amerika. In Hawaii lopen bijvoorbeeld jonge meisjes over het vuur op weg naar hun volwassenheid. Ze staan als meisje voor het vuur en als ze hebben gelopen zijn ze vrouw geworden. Het is een belangrijk moment in het leven van de vrouwen daar. In Zuid-Amerika wordt de vuurloop met name gelopen door medicijnmannen voor belangrijke rituelen en voor genezing. In Tibet lopen monniken over het vuur om verbinding te maken met het Goddelijke. Daar doen ze The 108, wat het heilige getal van Boeddha is. Ze lopen 108 keer over het vuur in een soort trance. Dat ontstaat vanzelf door de constante herhaling. Je loopt in een ritme en dat ritme brengt je tot de oerkracht van de aarde en jezelf. In Afrika staat het Kung-volk bekend als een van de beste vuurlopers aller tijden. Ze rollen in het vuur en wrijven zich in met de smeulende kolen. Op Borneo lopen ze een bijzondere vuurloop. Ze lopen namelijk niet over hete kolen heen, maar over in vuur verhitte basaltstenen.

Al de genoemde volkeren hebben met elkaar gemeen dat de vuurloop voor hen een heilige ceremonie is.
Een vuurloop is een feestelijke aangelegenheid, een celebration. Je viert jouw leven en dat van een ander. Je viert het bestaan van de aarde en de hemel. Je viert je passie. In het vuur van de vuurloop wordt eenheid gesmeden in de energie van liefde. Vuurlopen werden ook wel gehouden voordat een stam een belangrijke missie ging uitvoeren. Het lopen brengt iedereen in dezelfde hoge energie en dat heeft als positief gevolg dat de uit te voeren missie succesvol zal zijn. Het vuur versterkt alles. Het is de hoogste energiebron. Alle wensen, gebeden, intenties die je bij het vuur doet worden vele malen versterkt. Vuurlopen heeft binding met magie en mystiek. Door dit ritueel te doen, maak je verbinding met de mystieke wereld en word je zelf hoofdrolspeler in een prachtig, magisch verhaal.

 


 

 

Onmogelijkheid versus  Mogelijkheid

vuurlopen+tekstDiep in ons hart bevindt zich de wijsheid dat alles mogelijk is als je het echt wilt. Waar een wil is is een weg, zeggen we wijs. Het probleem is dat we geconditioneerd zijn om het tegendeel daarvan te geloven. Hoe vaak is je verteld dat iets dat je graag wilde onmogelijk was of onhaalbaar? Hoe vaak zeggen ouders tegen hun kinderen dat ze beter niet kunnen dromen, want dat je dan alleen teleurstelling ontmoet? Hoe vaak heb je gehoord dat je het niet kunt? Elke keer dat je werd verteld dat iets onmogelijk was, geloofde je minder in de mogelijkheid van dromen. We zijn bang om teleurgesteld te worden en stoppen derhalve met wensen en dromen over het allermooiste en allerhoogste wat we kunnen zijn of worden. We zijn zo bang voor afwijzing en voor falen dat we niet eens meer in actie komen om onze dromen en wensen te manifesteren. Wees liever realistisch en weet wat je plaats is. Hoe vaak heb je dat wel niet gehoord van vrienden, bekenden en zelfs vreemden? Wat is realistisch? Volgens Van Dale ben je realistisch als je je richt op de waarneembare werkelijkheid. Inmiddels weet je dat we niet alleen met de vijf zintuigen waarnemen. Dus de voor jou waarneembare werkelijkheid is oneindig groot als je waarneemt met je arendsogen. Met andere woorden, je bent realistisch als je visualiseert en als je weet dat alles mogelijk is!

 


 

Overtuigingenbepalen alles in je leven

Overal op deze kleine aardbol hebben mensen affiniteit met dit dynamische element. Het brengt ons dichter bij hun gevoel, ons diepste zelf en wij voelen ons door het contact met het vuur verjongd en geheeld. Het vuurlopen is altijd beoefend vanuit het oogpunt spiritueel, emotioneel of lichamelijk te helen en het is nog net zo krachtig en onverklaarbaar als in de prehistorie.Het vuurlopen als ritueel wordt in onze westerse maatschappij ook steeds meer populair. Het vuur laat je realiseren dat je mogelijkheden onbegrensd zijn.

Als datgene wat zo onmogelijk leek alleen een beperking in de geest blijkt te zijn, wat voor andere ‘onmogelijkheden’ zijn er dan wellicht ook mogelijk? De vuurloop is een perfect symbool voor onze tijd, omdat het er soms oplijkt dat de vuren in ons leven onbeheersbaar branden. Wanneer we voor de vuren van ons leven staan hebben we een aantal opties. Blijven waar je bent, terug gaan, een omweg maken, of er doorheen gaan. De vuurloop is magisch en grensverleggend, het leert ons focussen, brengt ons dichter bij ons gevoel, geeft zelfvertrouwen en energie om onze angsten en blokkades te doorbreken.